Concert de colinde şi daruri pentru familiile defavorizate în Parohia Grinţieşu Mare

Viața parohiei Decembrie 22, 2015

Concert de colinde şi daruri pentru familiile defavorizate în Parohia Grinţieşu Mare

În după-amiaza zilei de Duminică 20 decembrie, biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din parohia Grinţieşu Mare, Protopopiatul Ceahlău a fost gazda unui eveniment deosebit  la care au participat preoţi din parohiile vecine, credincioşi de toate vârstele din parohie, dar şi prieteni veniţi din alte părţi.

După săvârşirea Tainei Sf. Maslu, elevii clasei a IV-a de la Şcoala Generală „Constantin Panţiru” – Grinţieş, însoţiţi de profesorul de Religie, pr. Gheorghe Simionescu, au prezentat o scenetă cu titlul „Naşterea Domnului”.

A urmat concertul de colinde „Leru-i Leruţa”, susţinut de un grup de copii din parohie, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare şi pregătiţi de către profesorul Cătălin Popovici.

În cuvântul de deschidere preotul paroh Dumitru Pintilie a vorbit despre semnificaţia mărturisirii dogmei întrupării Fiului lui Dumnezeu prin colinde, acestea fiind propovăduirea Evangheliei într-o formă poetică şi artistică: „Ecoul Evangheliei Întrupării proclamată în cor de îngeri şi de păstori la Betleem acum 2000 de ani, se prelungeşte peste veacuri prin obiceiul creştinesc şi străbun al colindatului. Cei ce primesc la casa lor pe colindători, îl primesc pe Hristos, deoarece acei care colindă din casă în casă propovăduiesc vestea cea bună a venirii Cuvântului lui Dumnezeu pe pământ.”

Au fost interpretate mai multe colinde autentice, româneşti şi creştineşti, mai vechi sau mai noi, din diferite provincii ale ţării, unele cunoscute tuturor, altele mai puţin cunoscute. Un mesaj deosebit au transmit acele colinde, oarecum mai noi, pline însă de spiritualitate, pe textele aparţinând unor adevărate presonalităţi ale culturii şi spiritualităţii româneşti, care au suferit sau au şi murit în lagărele comuniste, precum Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic sau Radu Gyr.

La final atât colindătorii cât şi ascultătorii au primit din partea gazdelor colaci şi dulciuri.

A doua zi, grupul de colindători însoţiţi de preotul paroh au dus colindul în casele celor mai nevoiaşi, bătrâni, bolnavi ori însinguraţi, fiecare primind şi câte un pachet cu alimente „de la Moş Crăciun”. Prin aceasta s-a atins obiectivul propus la începutul Postului Crăciunului, când s-a deschis campania de strângere de alimente cu  scopul ajutorării acelor persoane şi familii defavorizate din parohie.